SEARCH:
Print

Dansk cancervaccine i afsluttende forsøg i Europa

Cancervaccinen PROSTVAC® fra danske Bavarian Nordic A/S er nu ude i testcentre i Europa, hvor den skal gennem de afsluttende såkaldte fase 3 forsøg. Vaccinen har i fase 2 forsøg vist særdeles lovende resultater med en forlænget median overlevelse på 8,5 måneder hos alvorligt syge patienter med fremskreden prostatacancer. Det er disse resultater, der nu skal bekræftes i fase 3 forsøg.

PROSTVAC® udvikles i et samarbejde mellem Bavarian Nordic og verdens førende center for cancerforskning, National Cancer Institute i USA. Foruden den forbedrede overlevelse har vaccinen, som er en såkaldt terapeutisk (behandlende) vaccine, udmærket sig ved kun at have ganske få og milde bivirkninger, og det har givet håb om nye behandlingsmuligheder for patienter, som hidtil ikke har haft alternativer.

Allerede ved udgangen af 2011 påbegyndtes fase 3 forsøgene med vaccinen på en lang række testcentre i USA. Forsøgene er nu også begyndt i Europa, hvor patienter blandt andet kan komme i behandling på hospitaler i England, Spanien og snart endnu flere europæiske lande.

I Danmark står professor dr. med. Michael Borre fra Aarhus Universitetshospital i spidsen for fase 3 forsøgene med PROSTVAC®. Han oplyser, at man i øjeblikket afventer de sidste myndighedsgodkendelser før danske patienter kan rekrutteres til behandlingen.

- Men jeg regner med, at det vil falde på plads snarest, således at vi kan få de første patienter i gang med behandlingen med udgangen af 2012 - eller i begyndelsen af 2013, siger Michael Borre. 

Administrerende direktør Anders Hedegaard, Bavarian Nordic, er tilfreds med, at også europæiske patienter nu er i gang med forsøgene.

- Det er selvfølgelig opmuntrende for os som en dansk virksomhed, at vi nu ser patienter i Europa - tættere og tættere på Danmark - som kommer i gang med vores vaccine. Vi har store forhåbninger til, at vi med PROSTVAC® bliver i stand til at levere en behandling, som kan gøre en markant forskel for mænd med fremskreden prostatacancer, siger Anders Hedegaard.

I alt ventes 1200 patienter fra 20 lande at komme til at deltage i fase 3 forsøgene.