SEARCH:
Print

Bavarian Nordic indgår aftale om udvikling af vaccine til personer med kronisk HPV-infektion

KØBENHAVN, Danmark – 18. december 2015 – Bavarian Nordic og Janssen (en del af medicinalvirksomheden Johnson & Johnson), har indgået aftale om udvikling af en ny type HPV-vaccine, der skal forebygge kræft hos patienter med kroniske HPV-infektioner. I modsætning til de kendte, forebyggende vacciner, er målet for den nye vaccine at behandle personer, der allerede er smittet med HPV, og som følge deraf allerede har udviklet – eller er i risikozonen for at udvikle celleforandringer, der er et forstadie til kræft. 

Der findes over 100 HPV typer, hvoraf de fleste er harmløse. Mindst 12 HPV typer er dog kræftfremkaldende, og skønnes at være årsag til op mod fem procent af alle kræfttilfælde. Mest kendt er livmoderhalskræft, men også mere sjældne former for kræft – herunder kræft i hoved og hals kan relateres til HPV. 

I dag vaccineres hovedparten af unge kvinder før deres seksuelle debut mod HPV. Men en stor del af befolkningen er allerede smittet med virusset, og mange udvikler en kronisk infektion. Den nye vaccine skal stimulere dannelsen af antistoffer mod HPV samt øge mængden af T-celler, der kan hjælpe til at modvirke og behandle celleforandringer, og dermed mindske risikoen for udvikling af kræft. 

Kontrakten rummer betalinger til Bavarian Nordic på op til 1,2 mia. kr., hvis HPV-vaccinen kommer på markedet. 

Aftalen er et led i det store samarbejde, som Bavarian Nordic indgik med Janssen i efteråret 2014 om udvikling af en ebolavaccine, som i øjeblikket testes i afgørende fase 3-forsøg. Janssen sikrede sig dengang samtidig retten til at udvide samarbejdet med Bavarian Nordic på yderligere tre infektionsområder. Det første bliver altså HPV. 

- Vores HPV-vaccine repræsenterer en helt ny tilgang til tidlig behandling af livmoderhalskræft og andre kræftformer forårsaget af HPV-infektioner, og vi glæder os over det udvidede samarbejde med Janssen. De væsentlige fremskridt, der allerede er gjort via ebolasamarbejdet, understreger at vores vaccineteknologi ikke blot er fri for nævneværdige bivirkninger, men også er i stand til at øge og forlænge immunresponset markant, og vi ser derfor frem til at udvide konceptet med HPV, siger Ole Larsen, finansdirektør i Bavarian Nordic. 

Kontakt
Ole Larsen
Finansdirektør
Tlf. +45 40 84 28 37

Om Bavarian Nordic
Bavarian Nordic er et fuldt integreret biotekselskab fokuseret på udvikling, produktion og kommercialisering af cancerimmunterapier og vacciner mod infektionssygdomme, baseret på selskabets virale vaccineplatform. Gennem mangeårige samarbejder, herunder et samarbejde med den amerikanske regering, har Bavarian Nordic udviklet en portefølje af vacciner mod infektionssygdomme, inklusive den ikke-replikerende koppevaccine, IMVAMUNE®, der lagerføres til anvendelse i nødsituationer af den amerikanske samt andre regeringer. Vaccinen er godkendt i EU (under handelsnavn IMVANEX®) samt i Canada. I partnerskab med Janssen udvikler Bavarian Nordic en ebolavaccine, som er blevet fremskyndet af myndighederne. Bavarian Nordic har desuden, i samarbejde med National Cancer Institute, udviklet en portefølje af aktive cancerimmunterapier, herunder PROSTVAC®, der er i fase 3 klinisk udvikling til behandling af fremskreden prostatacancer. Selskabet har indgået aftale med Bristol-Myers Squibb om potentiel kommercialisering af PROSTVAC. For yderligere information besøg www.bavarian-nordic.com eller følg os på Twitter @bavariannordic.