SEARCH:
Print

Bavarian Nordics vaccinekandidat CV-301 viser lovende resultater i bryst- og æggestokcancer

Data update fra igangværende, NCI-sponseret fase 2 studie i brystcancer forventes i første halvår 2012.

Kvistgård, Danmark, 8. november 2011 - Bavarian Nordic A/S (OMX: BAVA) meddelte i dag, at lovende resultater fra et klinisk studie med CV-301 i patienter med metastatisk bryst- eller æggestokcancer er blevet publiceret i det peer-reviewede tidsskrift Clinical Cancer Research, der udgives af American Association for Cancer Research. Via et udvidet samarbejde med National Cancer Institute (NCI) og en licensaftale med National Institutes of Health (NIH) opnåede selskabet i oktober 2011 rettighederne til CV-301, som er en vaccinekandidat til behandling af flere cancerformer.

Studiet, der er finansieret af NCI, indrullerede 26 patienter med metastatisk bryst- eller æggestokcancer, der havde modtaget en lang række forskellige behandlinger forud for deltagelse i studiet. Patienterne modtog månedlige vaccinationer med CV-301. Blandt de 12 brystcancerpatienter var den mediane tid til progression (TTP) 2,5 måneder og den mediane overlevelse (OS) var 13,7 måneder. Én brystcancerpatient havde komplet respons og forblev aktiv i studiet i 37 måneder og længere. Blandt de 14 patienter med æggestokcancer var den mediane TTP 2 måneder og den mediane overlevelse var 15 måneder. Vaccinen var veltolereret og milde reaktioner omkring injektionsstedet var den mest almindelige bivirkning.

"De amerikanske sundhedsmyndigheders godkendelse af den første aktive cancerimmunterapi i 2010 har vist afgørende proof-of-concept for denne type lægemidler og viser desuden, at effekten af immunterapi kan være mere relevant at vurdere ud fra patienterne samlede overlevelse frem for at anvende tid til progression eller reduktion af tumoren, som de kvalitative parametre," udtaler Reiner Laus, chef for Bavarian Nordics cancervaccinedivision. "Den vedvarende fordel, der ses i visse af de patienter, der modtog CV-301, giver os yderligere viden omkring potentialet af denne terapeutiske vaccine, og vi ser frem til resultaterne fra det igangværende randomiserede fase 2 studie med CV-301 i patienter med metastatisk brystcancer."

CV-301 bygger på den samme poxvirusteknologi som selskabets førende produktkandidat, PROSTVAC®. Hvor PROSTVAC® indeholder et enkelt antigen, der er overudtrykt i prostatacancer (PSA), så indeholder CV-301 to antigener (CEA og MUC-1), der er overudtrykt i en række større cancerformer, såsom bryst, lunge- og æggestokcancer, hvilket gør CV-301 potentielt anvendelig i en bred vifte af cancerformer. NCI gennemfører i øjeblikket et randomiseret fase 2 forsøg i patienter med metastatisk brystcancer, der modtager docetaxel (kemoterapi) alene eller i kombination med CV-301.

Om poxvira og immunterapi

Om end en øget udtrykkelse af tumorassocierede antigener, såsom PSA, CEA og MUC-1, er forbundet med fremskreden sygdom, kan disse antigener ikke i tilstrækkelig grad aktivere immunsystemet til at angribe cancercellerne. For at overkomme denne svage respons, kan rekombinante poxvirusvektorer, herunder vaccinia, fowlpox og modificeret vaccinia Ankara (MVA), anvendes til at udtrykke ét eller flere tumorassocierede antigener til at forstærke immunsystemets evne til at identificere og nedbryde cancerceller, der bærer antigenet.

Om CV-301 og PROSTVAC®

Både PROSTVAC® og CV-301 er prime-boost vacciner, der sekventielt kombinerer to forskellige poxvira (vaccinia og fowlpox). Tilsammen har disse to vaccinekandidater været afprøvet i mere end 30 kliniske forsøg med flere end 1.000 patienter med kræft i prostata, bryst, lunger, tyktarm, mave, bugspytkirtel og æggestokke med flere. Disse omfattende studier indikerer en gunstig sikkerheds- og tolerabilitetsprofil for poxvirusbaserede vacciner samt immunologiske responser, der er rettet mod de relevante tumorassocierede antigener. Yderligere information samt en liste med videnskabelige artikler om CV-301 findes på selskabets hjemmeside: /cv-301.